X
تبلیغات
سلامتی درمانی - هشت روش موثر در بازسازي حافظه

سلامتی درمانی

علوم پزشکی و بهداشتی

هشت روش موثر در بازسازي حافظه

 مي گذاريد؟ شماره تلفن منزل خود را فراموش مي کنيد ؟

نگران نباشيد! متخصصان معتقدند که استرس هاي روزمره تا حدي مغز انسان را تحت تاثير قرار مي دهند که کم حافظگي را به وجود مي آورد.
روانشناسان در اين زمينه تو صيه مي کنند که :
١. موز بهترين دوست حافظه : ويتامين B بهترين تغذيه حافظه است و موز داراي اين منبع غني ميباشد.
٢. مهرباني با خويشتن : انجام کارهاي مورد علاقه مانند خريدن يک شاخه گل , کتاب رمان, ملاقات دوستان قديمي و ........ باعث افزايش ترشح هورمون " دوپامين " مي شود که احساس خوبي را در فرد به وجود مي آورد و اين افزايش تاثير مثبتي بر سلسله اعصاب و آن بخش از مغز که مسوول حافظه است ميگذارد.
٣. قدم بزيند : زنان يا مرداني که درروز به طور مرتب قدم مي زنند بسيار کمتر دچار فراموشي ميشوند . چرا؟ تحقيقات نشان داده است که فعاليت ,ارتباط مغزي را در بخشي که ذهن مسوول حافظه است گسترش مي دهد.
٤. غذاي سس دار نخوريد : بر اساس تحقيقات انجام شده برروي عادات غذايي بيش از ٨ هزار نفر , استفاده از اين نوع سس ها و غذاهاي سويا دارباعث کاهش قدرت حافظه مي شود. علت آن است که يک ماده شيميايي موجود در اين نوع سس ها و سويا که گفته مي شود ضد سرطان و بيماري قلبي است دقيقا عکس اين خواص را در مورد حافظه با خود دارد. با اين حال يک بار خوردن آن در هفته چندان مشکلي ندارد!
٥. خواب به موقع : يک استراحت خوب مغز مي تواند اطلاعات بیشتر و بهتري را به حافظه شما باز گرداند تا مغزي که تمام روز را بدون استراحت گذرانده باشد .
٦. بيشتر به خودتان برسيد : تحقيقات نشان مي دهد افرادي که رژيم هاي غذايي بسيار کم کالري در برنامه روزانه خود دارند نه تنها پروسه اطلاع رساني را بسيار کند انجام مي دهد بلکه از ديگر افراد هم سن و سال خود که اين رژيم را ندارند نيز کمتر قادر به استفاده از حافظه خود مي باشند.
لذا به فکر خود باشيد و رژيم هاي غير موجه را فراموش کنيد.
٧. چاي گياهي بنوشيد : آهن براي عملکرد صحيح حافظه ضروري است و نوشيدني هاي کافئين دار به علت دارا بودن موادي به نام " تانن " ( اسيد تانيک) که ٧٥ درصد آهن موجود در بدن را از بين مي برند باعث اختلال در حافظه می شود . 
٨. خوردن قند و شکر مصنوعي را کاهش دهيد : اين امر ممکن است در کاهش وزن به شما کمک کند اما نوشيدن بيش از يک يا دو نوشيدني رژيمي در طول روز حافظه دراز مدت شما را تخريب مي کند . خوشبختانه تاثيرات منفي اين مسئله دائمي نيست و شما به راحتي مي توانيد با قطع مصرف شيريني هاي مصنوعي مجددا حافظه خود را اصلاح کنيد.

-----------------------------------------------------------------------------------------

تاثیر قهوه در تقویت حافظه زنان سالخورده:
تهران- خبرگزاری ایسکانیوز: نتایج پژوهش های محققان فرانسوی و پرتغالی نشان می دهد، نوشیدن قهوه می تواند در تقویت فعالیت حافظه و تفکر زنان مسن موثر باشد.

به گزارش روز پنج شنبه گروه علمی فرهنگی ایسکانیوز و به نقل از نشریه آمریکایی neurology قهوه دارای مواد محرکی است که می تواند کاهش فعالیت ذهنی را در دوران پیری در زنان بکاهد.
طی مطالعاتی که به مدت 4 سال بر روی 4197 زن و 2820 مرد بالای 65 سال که در 3 شهر فرانسه زندگی می کردند، مشخص شد زنانی که روزانه بیش از 3 فنجان قهوه و یا چای می نوشیدند اختلالات شناختی حدود 33 درصد در آن ها کاهش یافت و همچنین تاثیر حفاظتی قهوه از مغز با افزایش سن نیز افزایش می یابد به طوری که تاثیر اختلالات شناختی در زنان 80 ساله حدود 70 درصد کاهش یافت.
محققان یادآور شدند نوشیدن قهوه در فعالیت ذهنی مردان تاثیری ندارد، شاید به این خاطر که زنان در برابر تاثیر کافئین حساس ترند و شاید بدن مردان در برابر نیروی محرک کافئین متفاوت عمل کند و شاید هم متابولیزم کافئین در بدن مردان متفاوت باشد

------------------------------------------------------------------------------

غذاهاي تقويت كننده حافظه (۱)

 

فرآيندهاي زيادي باعث گرفتگي رگ هاي قلب، پيدايش سلول هاي سرطاني و آسيب شبكه ارتباطي اعصاب در مغز مي شوند.

سبزيجات و ميوه ها داراي مواد آنتي اكسيداني هستند. مغز براي خنثي كردن راديكال هاي آزاد نياز به آنتي اكسيدان ها دارد. راديكال هاي آزاد به سلول هاي عصبي آسيب مي رسانند و عمل واسطه هاي شيميايي اعصاب را مختل مي كنند.

وقتي سن شما افزايش مي يابد، قدرت دفاعي بدنتان ضعيف مي شود، در نتيجه اثر تخريبي راديكال هاي آزاد افزايش مي يابد.

آنتي اكسيدان ها، حالت ارتجاعي رگ ها و قوت ضربان هاي قلب را حفظ مي كنند. 20 درصد خون خارج شده از قلب به مغز مي رود. هر چيزي كه مانع از جريان خون به مغز شود، قدرت يادگيري و ذهني فرد را كاهش مي دهد.

وقتي كه جريان خون در مغز مختل شود، باعث سكته و خونريزي مغزي مي شود؛ چنين چيزي خطرناك و كشنده است. به تدريج يك سري حملات مغزي ضعيف اتفاق مي افتد كه در ابتدا باعث كاهش حافظه و فراموشي مي شود و در نهايت رگ هاي مغزي آسيب مي بينند و حالتي شبيه بيماري آلزايمر به وجود مي آيد.

افزايش هموسسيتئين خون (اسيد آمينه اي كه از هضم پروتئين حيواني در بدن توليد مي شود) رگ هاي خوني را مجروح مي كند و باعث پيدايش پلاك ( بافت زخمي و مجروح ) مي شود.

يك بررسي نشان داد افزايش هموسسيتئين خون، حافظه مردان مسن را كاهش مي دهد. مطالعات ديگري نيز ثابت كرده كه اين امر باعث تنگ شدن سرخرگ هاي كاروتيد ( رگ هاي بزرگي كه خون را به مغز مي رسانند) مي شود.

فشار خون بالا، سرخرگ ها و سياهرگ ها را ملتهب مي كند و باعث تنگ شدن آنها مي شود و شرايطي را به وجود مي آورد كه پلاك ها افزايش مي يابد و سكته مغزي رخ مي دهد.

افرادي كه به طور مزمن داراي فشار خون بالا هستند، با افزايش سن ، در يادآوري ، خلاصه كردن و بررسي مطالب دچار مشكل مي شوند. اسكن مغزي نشان مي دهد افراد دچار فشار خون بالا، بي سبب دچار حملات خفيف مغزي مي شوند. محققين مي گويند حتي افزايش جزئي فشار خون، تغييرات عمده اي در مغز به وجود مي آورد.

تغذيه و نگهداري قدرت حافظه

1- مرحله اول، مصرف كمتر نمك و چربي هاي اشباع است. رژيمDASH  كه داراي ميوه و سبزي فراوان و لبنيات كم چرب است، همان اثر داروها را در كاهش فشار خون بالا دارد.

2- اسيدهاي چرب امگا-3 ميزان حملات قلبي و افسردگي را كاهش مي دهد. اسيدهاي چرب غير اشباعLDL را كاهش داده وHDL را افزايش مي دهند.

3- زغال اخته و توت فرنگي و اسفناج منبع غني آنتوسيانين هستند. آنتوسيانين توانايي سلول هاي عصبي را براي پاسخ به واسطه هاي شيميايي حفظ مي كند. همچنين مانع از تشكيل لخته هاي خوني مي شود ( رقيق كننده هاي خون) . اين سه ماده غذايي كشساني رگ هاي خوني را حفظ مي كند و انتقال پيام هاي عصبي را بهبود مي بخشد .

ساير مواد غذايي مثل كلم قرمز، انگور، آلو و آلبالو نيز همين اثرات را دارند.

اسفناج داراي آنتي اكسيدان فراواني است كه شامل بتا كاروتن ( پيش ساز ويتامينA)، ويتامينC و اسيد فوليك است.

4- سير تا 12 درصد ميزان كلسترول بالا را كاهش مي دهد. همچنين انعطاف پذيري رگ هاي خوني را حفظ مي كند. براي اين منظور روزانه 4 حبه سير را به صورت خام يا نيمه پخته مصرف كنيد، يا اينكه 2 تا 8 عدد كپسول 50 ميلي گرمي را كه حاوي عصاره سير است بخوريد.

5- سويا نيز كلسترول خون را كاهش مي دهد. موادي در سويا وجود دارد كه از اكسيده شدنLDL جلوگيري مي كنند و مانع از اثرات آتروژنيك راديكال هاي آزاد ( تشكيل پلاك در ديواره داخلي سرخرگ ها ) مي شود.

اثر سويا در كاهش كلسترول فقط براي افراد دچار كلسترول بالا موثر است، ولي اثر آنتي اكسيداني آن براي همه افراد مفيد است.

فيتواستروژن هاي سويا، هورمون هاي گياهي هستند كه محققين اعتقاد دارند مانند هورمون استروژن باعث تقويت حافظه مي شوند.

 

قرص هاي هوش :

1-اسيد فوليك :براي رفع هموسيستئين ( اسيد آمينه خطرناك ) بدن لازم است. تحقيقات ثابت كرده است در اثر كاهش اسيد فوليك، ويتامين هايB6 وB12 در خون، مشكلاتي نظير كاهش سطح  ادراك در افراد مسن، اشكال در ياد آوري، تمركز حواس و افزايش هموسيستئين خون به وجود مي آيد.

2-ويتامينB12 :براي نگهداري سلول هاي عصبي ضروري است. حتي اگر اين ويتامين در حداقل مقدار طبيعي باشد، براي بدن مضر است و بايستي داراي مقدار نرمال خود باشد. رفتار و حافظه افراد با مكمل دهي ويتامين هاي گروهB بهبود مي يابد. در كمبود اين ويتامين ها سطح ادراك و آگاهي كم مي شود، طوري كه كسي هم متوجه نمي شود.

البته نبايد محتواي ويتامينB موجود در غذا را بشماريد. وجود ويتامين هايB و Aكه بيشتر از صد در صدRDA را تامين كند، سالم و موثر است.

3-ويتامين E: مغز شما را از آسيب حفظ مي كند. مطالعات طولاني مدت نشان داده، مكمل ويتامينE خطر بروز بيماري هاي قلبي را كاهش مي دهد ،LDL را بي اثر مي كند و احتمال لخته شدن خون را كاهش مي دهد.

همچنين وخامت بيماري آلزايمر افراد را آهسته مي كند. اثر آنتي اكسيداني ويتامينE تشكيل پلاك هاي آميلوئيدي را كه باعث التهاب و كج شدن انتهاي اعصاب مي شوند، متوقف مي كند.

يكي از اعمال ويتامينE  رقيق كردن خون است. مصرف روزانه 800-200 واحد بين المللي ويتامينE توصيه مي شود.

مكمل هاي غذايي و مغز:

 Ginkgo:براي جلوگيري از كاهش حافظه موثر است. داراي اثر آنتي اكسيداني و ضد انعقاد خون است. اگر يكي از مواد رقيق كننده خون مثل آسپيرين، ويتامينE و سير را مصرف مي كنيد، قبل از مصرف اين مكمل با پزشك خود مشورت كنيد.

فسفاتيديل سرين( PS ):ماده طبيعي كه باعث انعطاف پذيري غشاي سلول ها مي شود؛ در نتيجه سلول هاي عصبي مي توانند به راحتي با هم ارتباط داشته باشند.

همچنين سلول هاي مغزي را در مقابل آسيب راديكال هاي آزاد حفظ مي كند و  توليد استيل كولين (يك انتقال دهنده عصبي مهم ) را تحريك مي كند.

وقتي جوان هستيد،PS كافي در بدن توليد مي شود ولي بعد از 40 سالگي، توليد آن كم مي شود و بدن نياز به مكمل دارد.

تحقيقات اخير نشان مي دهد كهPS  مشكلات مربوط به حافظه را در كساني كه تازه دچار آلزايمر شده اند، بهبود مي بخشد.

ابتدا براي مدت يك ماه 300 ميلي گرم در روز و بعد از اين مدت فقط 100 ميلي گرم در روز مصرف كنيد.

استروژن :التهاب و تخريب سلول هاي مغزي را كه در اثر راديكال هاي آزاد به وجود مي آيد، كاهش مي دهد. همچنين حجم دندريت ها ( شاخه هاي سلول عصبي ) را افزايش مي دهد، در نتيجه ارتباطات سلولي ممكن مي شود. با تقويت قلب، هورمون درماني با استروژن بطور مستقيم، حافظه را تقويت مي كند. اگر شما سابقه خانوادگي ابتلاء به سرطان سينه را نداريد، هورمون درماني با استروژن، قلب، استخوان ها و حافظه شما را بهبود مي بخشد.

 

روشي سريع براي داشتن ذهني فعال

متخصصين اعصاب دريافته اند قسمتي از مغز بنام " هيپوكامپوس " در مقايسه با سلول هاي ديگر مغز ، با افزايش سن همچنان فعال مي ماند. آنها معتقدند انجام ورزش و فعاليت بدني شديد و هوازي باعث اين امر مي شود كه با مقايسه بين موش هاي فعال در گردانه هاي چرخان و موش هاي كم تحرك اين فرضيه ثابت شده است. دانشمندان معتقدند اين مورد درباره انسان نيز صدق مي كند چون مغز انسان و موش از بسياري جهات شبيه هم هستند.

محققين بيان مي كنند گذشت زمان شما را فرسوده تر و پيرتر مي كند ولي كار و فعاليت بيرون از منزل شما را داناتر مي كند.

تقويت كننده هاي ذهن :

انتقال دهنده هاي عصبي :مواد شيميايي موجود در مغز كه روي قدرت انديشه، ذهن و حافظه، رفتار، آمادگي جنسي و هوشياري فرد اثر مي گذارند.

1-استيل كولين : بيشتر در يادگيري و حافظه موثر است. مواد مغذي كه روي استيل كولين مغز اثر دارند ، شامل: كولين،DMAE ( دي متيل آمينواتانول) ، لسيتين وCDP كولين است. در آلزايمر مقدار استيل كولين كاهش مي يابد. داروهايي مثل تاكرين(tacrine) باعث افزايش استيل كولين مي شود.

2-دوپامين : برخي از اختلالات رواني مثل شيزوفرني ، پاركينسون و اختلالات رفتاري در اثر غير طبيعي بودن مقدار دوپامين است.

افزايش دوپامين باعث افزايش هوشياري و آمادگي جنسي مي شود. مواد مغذي كه باعث افزايش دوپامين مي شوند، شامل اسيد آمينه تيروزين وNADH ( نياسين غير فعال ) است.

3-نور اپي نفرين:اسيدآمينه هاي فنيل آلانين و تيروزين، به دوپامين تبديل مي شوند . دو پامين نيز به نور اپي نفرين تبديل مي شود. افزايش نور اپي نفرين باعث ايجاد هيجان در فرد مي شود. مقادير بيش از حد آن، عوارضي مثل بد خلقي، اضطراب و بي خوابي را ايجاد مي كند.

4-سروتونين :فعاليت هاي جسمي و روحي زيادي مثل رفتار، اضطراب، هيجان و پرخاشگري را تنظيم مي كند.Prozac دارويي است كه سروتونين را افزايش مي دهد. " 5- هيدروكسي تريپتوفان "(HTP -5) پيش ساز اصلي سروتونين است كه سطح آن را در مغز افزايش مي دهد.

تريپتوفان در انواع گوشت، ماهي و ساير غذاهاي پروتئيني وجود دارد. اگر مقدار تريپتوفان براي مغز كافي نباشد، سروتونين كاهش مي يابد. تريپتوفان بهHTP -5 و سپس به سروتونين تبديل مي شود. سپس غده صنوبري موجود در مغز آن را به هورمون خواب ملاتونين تبديل مي كند.

5-GABA (گاما- آمينو بوتيريك اسيد): بيشترين و مهم ترين انتقال دهنده عصبي بازدارنده ي موجود در مغز است. حالت تحريك پذيري بايستي با بازدارندگي در تعادل باشد. تحريك بيش از حد منجر به بي قراري، كج خلقي، بيخوابي مزمن و حتي بيماري مي شود.

GABA باعث آرامش، كاهش درد و خواب راحت مي شود. داروي باربيتورات و بنزوديازپين باعث تحريك گيرنده هايGABA و آرامش فرد مي شود.

-------------------------------------------------------------------------------------------

غذاهاي تقويت كننده حافظه (۲)

 

هر يك از ما با افزايش سن، بخشي از حافظه كوتاه مدت خود را از دست مي دهيم.

تغذيه مناسب بر روي حافظه موثر است. بررسي ها نشان داده، مصرف كربوهيدرات قدرت يادآوري مطالب را بهبود مي بخشد.

اخيراً در يك مطالعه اثر پروتئين و چربي را بر روي سطح ادراك و آگاهي افراد بررسي كردند.

22 زن و مرد مسن، در سنين 61 تا 79 سال، بعد از مصرف 4 نوشيدني زير، سه آزمايش بررسي هوش را انجام دادند. چهار نوشيدني شامل:

1- فاقد ماده مغذي

2- كربوهيدرات

3- چربي

4- پروتئين ؛ بود و هر روز بعد از مصرف اين چهار نوشيدني در چهار روز جداگانه بررسي شد.

آزمايش بررسي حافظه شامل يادآوري لغت و متن بود كه بلافاصله يا يك ساعت بعد از مصرف موادمغذي صورت مي گرفت.

سه نوشيدني كه داراي ماده مغذي بودند، حافظه كوتاه مدت و بلندمدت را افزايش داده بودند و يك ساعت بعد از مصرف اين افزايش، چشمگيرتر بود. ولي فقط پروتئين در يك آزمايش مجزا، زمينه فراموشي را كاهش داد.

نوشيدني كه فاقد ماده مغذي بود، اثري بر روي عملكرد حافظه و ذهن نداشت و نشان مي داد كه دريافت موادمغذي براي كارآيي ذهن لازم است.

بنابراين سعي كنيد به طور منظم و با حجم كم، وعده هاي غذايي را مصرف كنيد. مغز شما براي عملكرد بهتر به غذاي كافي و مغذي نياز دارد. براي جلوگيري از اختلال در حافظه بلندمدت، رژيم غذايي متعادل و مناسبي را داشته باشيد و هر روز مكمل مولتي ويتامين مصرف كنيد.

كولين، ماده اي است كه به طور طبيعي در غذاهاي چرب وجود دارد و حافظه را تقويت مي كند. پزشكي از دانشگاه كاروليناي شمالي بيان كرد، اگر در دوران بارداري مادر، به رژيم غذايي او كولين اضافه شود، قدرت حافظه جنين در حال رشد را براي مراحل بعدي زندگي افزايش مي دهد.

 در دوران بارداري و شيردهي، ذخاير كولين بدن مادر تخليه مي شود، در نتيجه كولين كافي براي رشد طبيعي مغز در دسترس نخواهد بود. كولين براي حفظ سلامتي افراد، موردنياز است.

كولين يك تركيب فسفوليپيدي است كه در بدن، مواد محلول در چربي را حمل و چربي ها را امولسيه* مي كند. اين ماده مستقيماً روي پيام هاي عصبي موثر است و قدرت ساخت و آزادسازي استيل كولين را سرعت مي بخشد. استيل كولين يك ناقل عصبي است كه در كنترل عضلات و قدرت حافظه دخالت دارد. منابع غذايي كولين عبارت اند از: شير، جگر، تخم مرغ و بادام زميني. در بدن نيز از اسيد آمينه متيونين ساخته مي شود. كولين به صورت مكمل هاي خوراكي نيز وجود دارد و مقدار مورد نياز آن براي مردان 550 ميلي گرم در روز و براي زنان بالغ 425 ميلي گرم در روز است.

-------------------------------------------------------------------------------------------

            

                      

 

زيتون سبز (نوع واريته)         

ويژگي                           

139cal

انرژي                                      

75.25gr

رطوبت                                    

1.50

پروتئين                                     

13.50

چربي                                    

1.20

فيبر                                      

5.80

خاكستر                                    

2.80

كربوهيدرات بدون فيبر                  

90

كلسيم                                   

2

آهن                                       

_

سيديم                                  

-

پتاسيم                                  

17

فسفر                                   

0.02

تيامين

0.02

ريبوفلاوين

0.10

نياسين

26

رتينول

20

مواد غير خوراكي

 روغن زیتون با افزایش سطح کلسترول خون  مانع از بروزامراض قلبی می گردد. خاصیت ضد انعقادی و رقیق سازی خون توسط زیتون امکان تشکیل لخته ها و گرفتگی را از بین می برد و از جذب زیاد کلسترول جلوگیری می کند.      

   روغن زیتون باعث می شود غشای سلول ها محکم تر شده و کمتر در معرض نابودی قرار گیرد. روغن زیتون توسط فاکتورهای ضد اکسیدان و ضد سرطانی و با زنده نگه داشتن سلول های بدن دوران پیری را به تاخیر می اندازد. مصرف روزانه دوسوم قاشق غذاخوری از روغن زیتون باعث کاهش فشار خون می شود.

   روعن زیتون بر خلاف روغن های نباتی که صد در صد چربی هستند دارای املاح فراوان معدنی چون منگنز آهن , کلسیم , گوگرد , کاروتن و مقادیر جزیی از ویتامین های A  و C است . با توجه به وجود املاح مصرف آن را برای جلوگیری از ریزش موی سر توصیه می کنند. برای تقویت حافظه استفاده از زیتون و روغن زیتون توصیه می شود. افرادی که دارای نارسایی های کبدی هستند برای رفع ورم کبد می توانند صبح ناشتا زیتون بخورند. مخلوط روغن زیتون با سیر کوبیده مرهم خوبی جهت دردهای روماتیسمی و درد اعصاب و مفاصل است. در طب سنتی از این میوه به عنوان اشتها آور یاد شده است

 ------------------------------------------------------------------

تقویت کننده حافظه : لیمو تقویت کننده حافظه است. چند قطره از اسانس لیمو را روی یک دستمال ریخته و از طریق بینی استنشاق کنید. همچنین میتوان این کار را در مواقعی انجام داد که میخواهید چیزی رابه یاد بیاورید. مغز شما با استنشاق اسانس لیمو نیروی تازه ای بدست خواهد آورد.

 

+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و پنجم فروردین 1388ساعت 8:33  توسط سعید  |